Goji bobule vypadají jako červené rozinky a v kombinaci se sladkými bramborami jsou neskutečně dobré. Batáty si uvaříme na páře, aby si zachovaly zdraví prospěšné látky a doplníme je "zálivkou" z oleje, zázvoru a javorového sirupu. Díky oleji si zajistíme přísun vitamínu A, D, E, K, které jsou rozpustné v tucích. Jdeme na to!
ingredience
- 1 velká sladká brambora
- ¼ - ½ šálku vlašských ořechů
- ¼ šálku goji bobulí
- ½ lžíce řepkového oleje
- 1 polévková lžíce javorového sirupu
- ½ lžíce nastrouhaného zázvoru
- ¼ - ½ šálku horké vody
- sůl a pepř podle chuti
Postup
1) Jako první si uvařte brambory, a to na páře. Takto si zachovají nejvíce zdraví prospěšných látek, které by jinak zůstaly ve vodě. Nepotřebujete k tomu nic složitého, stačí obyčejný napařovač na knedlíky, kterému moje kamarádka říká "rytíř" :). Do hrnce dejte jen tolik vody, aby se nedotýkala vašeho chrabrého pomocníka :). Na něj položte brambory i se slupkou, přiklopte pokličkou a přiveďte vodu k varu. Poté plamen stáhněte na polovinu a vařte do měkka podle velikosti batáty (bude to trvat cca 20-30 minut).
2) Mezitím, co vaříte batátu, tak si Goji bobule namočte v misce s trochou teplé vody a nechte je tu několik minut, krásně změknou.
3) Na pánvi rozehřejte olej, přidejte strouhaný zázvor, javorový sirup a nechte provařit cca 2-3 minuty, aby se chutě a vůně spojily. Vedle na malé pánvičce ještě nasucho zlehka opečte vlašské ořechy.
4) Jakmile jsou sladké brambory uvařené, tak oloupejte slupku a bramboru rozmačkejte - můžete přidat trochu vody.
5) Do rozmačkané batáty přidejte nabobtnalé goji, zázvor se sirupem a opečené vlašské ořechy. Podle chuti už jen osolte a opepřete.
Sami uvidíte, že i takto připravený brambor dokáže zasytit.