Tento dezert s kajenským pepřem, zázvorem a olivovým olejem čistí játra a má krásnou oranžovou barvu. Je tu vrstva chia semínek i matcha - tvoří sladké objetí, ze kterého se nevymaníte ani vy. Matcha zelený čaj je ideální zimním nápojem, který navrací tělu energii v chladnějších dnech. Kombinace přírodních hořkých tónů s vanilkou nabízí luxusní pohlazení po duši.
Složení:
Chia vrstva
- 5 lžic dýňového džusu (konzistence pyré)
- 2 lžíce kokosový krém (smíchat mladé thajské kokosové „maso“ s dostatkem kokosové vody)
- šťáva z 1 pomeranče
- 5 x 1 cm kořene zázvoru - oloupat a nastrouhat
- 1 lžička extra panenského olivového oleje
- 1 špetka kajenského pepře
- 3 kapky vanilkového extraktu
- 3 hrsti chia semínek
Matcha vrstva
3 lžíce syrového kokosového krému (viz předchozí postup)
2 lžíce hnědého rýžového sirupu nebo jiné tekuté sladidlo
½ lžičky matcha zeleného čajového prášku
15 kapek vanilkového extraktu
Instrukce
Na chia vrstvu umixujte dýňové pyré, kokosový krém, pomerančovou šťávu a strouhaný kořen zázvoru, ochuťte kajenským pepřem a vanilkou. Ideální je struktura hladké tekutiny, poté pomalu přidávejte olivový olej. Tekutinu přelijte do skleněné mísy, přidejte chia semínka, které tam pořádně namočte. Nechte hodinu odstát, klidně i přes noc.
Na matcha vrstvu si připravte kokosový krém, sladidlo, matcha prášek a vanilku. Metličkou ingredience spojte do hladké konzistence podobné smetaně. Nalijte na chia vrstvu a ideálně dejte na 30 minut vychladit. Krém trochu ztuhne. Pokud máte málo času, jen posypte čerstvou mátou a konzumujte ihned. Chia semínka patří mezi „runners food“, vhodná jsou však nejen pro běžce.