Ovesné vločky disponují velmi vysokým obsahem bílkovin a vlákniny. Samy o sobě jsou nejlepším jídlem, kterým lze nastartovat den. Samotné vločky však nemusí chutnat každému, proto je vhodné je ochutit těmi nejlepšími superpotravinami.
Naše vločky budou navíc obsahovat plody goji, známé také jako kustovnice. Disponují vysokým obsahem vitamínu C, aminokyselin, beta-karotenu a jejich protistárnoucí účinky snad není třeba připomínat. Další zajímavou ingrediencí jsou sušené bílé turecké moruše, které jsou doslova nabité živinami, zejména vitaminem C, železem a antioxidanty, které udrží naše srdce zdravé. Zajímavostí naší kaše je i samotné mléko, použijeme mandlové mléko, které si sami vyrobíme.
Recept na ovesné vločky s plody goji a moruší
Ingredience
- 1/3 šálku ovesných vloček
- 1/8 lžičky skořice
- 2 lžičky plodů goji
- 10 sušených moruší
- 1 šálek filtrované vody
- Malá špetka mořské soli
- 2 lžičky chia semínek
- 3 lžíce domácího mandlového mléka (recept níže)
- ¼ šálku čerstvých borůvek nebo jiných bobulí
- 2 lžičky mletých lněných semínek
- 2 lžičky pšeničných klíčků
Postup
V malém hrnci smíchejte oves, skořici, bobule goji, moruši vodu a sůl. Hrnec přikryjte a nechte směs přes noc takto namočenou. Chia semínka umístěte do šálku se 3 lžícemi mandlového mléka, dobře směs promíchejte a nechte ji v chladničce přes noc.
Ráno přiveďte směs s ovesnými vločkami k varu, řádně ji zamíchejte, následně snižte teplotu, hrnec přikryjte a za občasného míchání nechte směs dusit po dobu 8-10 minut. Poté směs odstraňte ze sporáku, smíchejte ji se směsí chia semínek a mandlového mléka. Přidejte také mletá lněná semínka a pšeničné klíčky. Směs přelijte do mísy.
Následně vezměte prázdný hrnec, umístěte do něj ¼ šálku mandlového mléka, nechte ho přivést k varu, hned poté s ním polijte ovesnou kaši v míse a přidejte i ovoce.
Návod na čerstvé mandlové mléko
Mandle jsou pro tělo velmi významné, alkalizují krev a obsahují mnoho živin. Nejlepší je mandle namáčet přes noc. Pokud se mandlové mléko uchovává v ledničce, vydrží i 5-6 dnů.
Ingredience
- 1 šálek syrových mandlí
- 4 šálky filtrované vody (a jednou tolik na namáčení)
- 1/8 lžičky skořice
- špetka mořské soli
- ½ lžičky vanilkového extraktu
Postup
Dejte mandle do misky, zalijte je větším množstvím filtrované vody a nechte je namočené přes noc. Sceďte je, opláchněte a dejte je do mixéru. Přidejte i všechny ostatní přísady a při vysoké rychlosti mixujte 2 minuty. Hotové mléko nalijte do skleněné lahve nebo sklenice a uchovávejte v lednici. Před použitím vždy protřepejte.
Nevíte, kde sehnat plody kustovnice, moruši a chia semínka? Najdete je přímo v našem obchodě, moruši najdete zde, chia semínka můžete vybírat zde a plody goji zase zde.