Sezóna jahod je v plném proudu a protože jich doma máme zase kupu, tak je čas na oblíbenou jahodovou bábovku. Tato bábovka je neuvěřitelně vláčná a poctivě jahodová... zkrátka jí nikdo neodolá! Máte také jahody nazbyt? Pokud si jahody zamrazíte, tak se s touto bábovkou blýskněte v zimě, to stojí za to :)
Myslíte, že by se dala udělat zdravěji? Tak to vyzkoušejte a pošlete nám svoji verzi :)
Ingredience
- 3 vejce
- 30 ks středně velkých jahod
- 2 lžičky šťávy z citrónu
- 1 ks bio kypřicího prášku
- 125 g celozrnné špaldové mouky
- 125 g polohrubé mouky
- 200 g másla
- 150 g třtinového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu (můžete nahradit 1 ks vanilkového cukru)
Postup
1) Nejprve si dáme rozehřát troubu na 180 °C.
2) Rozpustíme máslo a přidáme ho do mísy. K němu připojíme cukr, vanilku, vejce a vše vyšleháme do hladkého těsta.
3) Ve vedlejší míse smícháme mouky s kypřicím práškem a postupně tuto sypkou směs přidáváme do vzniklého těsta.
4) Nakonec přidáme citrónovou šťávu a omyté jahody, které v těstě rozšleháme.
5) Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy a dáme péct na 45 minut.
Těsto je díky jahodám hodně vláčné - nedoporučuji tedy zkoušet, jestli je bábovka hotová pomocí špejle, protože vám na ní vždy něco ulpí. Jak tedy poznáte, že můžete bábovku vytáhnout z trouby? Až se krásně rozvoní po jahodách a její povrch bude tmavě hnědý :)
Alternativní slazení
![]() |
Nechcete použít zrovna cukr? Nahraďte jej třeba stévií. My vám můžeme doporučit lucumu v prášku. Je to aromatické ovoce z jihoamerických And, které se také nazývá "zlato Inků". Má bohaté nutriční vlastnosti a zároveň nízký glykemický index. Chuť je sladká, oříškovo-krémová, lehce karamelová. Mně nejvíce připomíná datle. Při pečení moučníků jí můžete nahradit ať už sladidlo, nebo také mouku. |
Domácí vanilkový cukr
- Pokud si chcete vyrobit vlastní vanilkový cukr, kupte si 1 vanilkový lusk a 500 g cukru. Lusk překrojte napůl, podélně rozřízněte a vložte hluboko do nádoby s cukrem, kterou pořádně utěsněte. Do dvou týdnů vanilka provoní všechen cukr.
- Pokud nechcete čekat dva týdny, vezměte stejné množství cukru (nejlépe krupice) i vanilky, vše dejte do mixéru a společně promixujte. Pokud nechcete mít kousky vanilky v připravovaném jídle, tak stačí vždy dané množství přesít přes sítko a co v sítku zbude, tak opět vrátit do dózy.