Jahodová bábovka

Sezóna jahod je v plném proudu a protože jich doma máme zase kupu, tak je čas na oblíbenou jahodovou bábovku. Tato bábovka je neuvěřitelně vláčná a poctivě jahodová... zkrátka jí nikdo neodolá! Máte také jahody nazbyt? Pokud si jahody zamrazíte, tak se s touto bábovkou blýskněte v zimě, to stojí za to :)

Myslíte, že by se dala udělat zdravěji? Tak to vyzkoušejte a pošlete nám svoji verzi :)

 

Ingredience

  • 3 vejce
  • 30 ks středně velkých jahod
  • 2 lžičky šťávy z citrónu
  • 1 ks bio kypřicího prášku
  • 125 g celozrnné špaldové mouky
  • 125 g polohrubé mouky
  • 200 g másla
  • 150 g třtinového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu (můžete nahradit 1 ks vanilkového cukru)

 Jahodová bábovka

 

Postup

1) Nejprve si dáme rozehřát troubu na 180 °C.

2) Rozpustíme máslo a přidáme ho do mísy. K němu připojíme cukr, vanilku, vejce a vše vyšleháme do hladkého těsta.

3) Ve vedlejší míse smícháme mouky s kypřicím práškem a postupně tuto sypkou směs přidáváme do vzniklého těsta.

4) Nakonec přidáme citrónovou šťávu a omyté jahody, které v těstě rozšleháme.

5) Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy a dáme péct na 45 minut.

 

Těsto je díky jahodám hodně vláčné - nedoporučuji tedy zkoušet, jestli je bábovka hotová pomocí špejle, protože vám na ní vždy něco ulpí. Jak tedy poznáte, že můžete bábovku vytáhnout z trouby? Až se krásně rozvoní po jahodách a její povrch bude tmavě hnědý :)


Oddělovač_Náš Tip_1

 

Alternativní slazení

lucuma

Nechcete použít zrovna cukr? Nahraďte jej třeba stévií. My vám můžeme doporučit lucumu v prášku. Je to aromatické ovoce z jihoamerických And, které se také nazývá "zlato Inků". Má bohaté nutriční vlastnosti a zároveň nízký glykemický index. Chuť je sladká, oříškovo-krémová, lehce karamelová. Mně nejvíce připomíná datle. Při pečení moučníků jí můžete nahradit ať už sladidlo, nebo také mouku.

 

Domácí vanilkový cukr

  • Pokud si chcete vyrobit vlastní vanilkový cukr, kupte si 1 vanilkový lusk a 500 g cukru. Lusk překrojte napůl, podélně rozřízněte a vložte hluboko do nádoby s cukrem, kterou pořádně utěsněte. Do dvou týdnů vanilka provoní všechen cukr.
  • Pokud nechcete čekat dva týdny, vezměte stejné množství cukru (nejlépe krupice) i vanilky, vše dejte do mixéru a společně promixujte. Pokud nechcete mít kousky vanilky v připravovaném jídle, tak stačí vždy dané množství přesít přes sítko a co v sítku zbude, tak opět vrátit do dózy.

 Jahodová bábovka detail

Aby tento web správně fungoval, používáme sušenky! Proč jsou tak dobré? Protože díky nim zvyšujeme kvalitu našich služeb, můžeme personalizovat nabídky a analyzovat návštěvnost. Dalším procházením těchto stránek vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více informací.