Receptů, kde se vaří s konopím je spousta. A co teprve vařit se semínky! Před vařením je však potřeba dodržet pár zásad. Než začnete pokrm připravovat, namočte konopná semínka nejméně na 4 hodiny nebo přes noc. Stanou se chutnějšími a výživnějšími. Po namočení můžete přidávat i jiné koření, např. kmín a koriandr. Na pastu je dobré tyto semínka rozemlít v mlýnku na kávu či v hmoždíři, event. rozbít paličkou na maso.
Složení:
- 2 poháry červené čočky
- 3 šálky cizrny namočené přes noc
- 1 šálek konopných semen - konopná semínka namočte
- 1 středně velká cibule
- 2 stroužky nasekaného česneku
- 1 lžička kmínu
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 šálek ovesných vloček
- 0,5 litru zeleninového vývaru
- olivový olej, mořská sůl a mletý pepř dle chuti
Návod:
Cizrnu uvařte doměkka ve sladké vodě. Osmažte cibulku a česnek, přidejte kmín a koriandr a dobře promíchejte.
Umytou červenou čočku zalijte zeleninovým vývarem tak, abyste pokryli čočku, lehce povařte asi 15 minut. Vše by se mělo absorbovat a čočka změknout.
V mixéru rozmixujte cizrnu s kořením na pyré a přidejte do červené čočky. Dochuťte, vmíchejte oves a konopná semínka. Nechte odstát po dobu 20 minut v chladu, aby se vlhkost dostala ke směsi a pak už nezbývá, než ze směsi vytvořit malé placičky a ty osmažit pěkně dozlatova. Chutnají dobře v pitta chlebu se salátem a veganskou majonézou.